Solbærmousse med makroner og saltkarmel

wp_20161231_12_51_47_rich-2

Denne dessert består af en kombination af solbær, nødder og karamel.

Valget faldt på den til vores nytårsdessert 2016. Kravet fra festdeltagerne var, at desserten  ikke måtte være for fyldig, vi skulle have en forret med torsk og en solid hovedret, svinekæber og naturligvis kransekage kl. 12.

I bunden knust markron lavet af valnødder og hasselnødder, derefter saltkaramel efterfulgt af solbærganache, solbærmousse og på toppen en mælkechokolademousse.

Jeg begyndte 2 dage før jeg skulle bruge denne dessert, det er nødvendigt for der er meget der skal sætte sig, før man kan gå videre i processen.

Du kan sagtens erstatte solbær med stikkelsbær, rabarber eller ribs.

Opskrift

Ca. 6 pers.

Makroner

Se opskrift her

Lav ½ opskrift og erstat mandlerne med valnødder og hasselnødder

Mælkechokolademousse

90 g mælkechokolade

125 ml. fløde

Saltkaramel

½ dåse karameliseret kondenseret mælk

½ tsk salt

Solbær ganache

100 g hvid chokolade

100 g solbær

saft fra ½ citron

20 g glukosesirup

Solbærmousse

2 blade husblas

100 g solbær

50 g sukker

Vaniljepulver/stang

1 spsk citronsaft

100 ml piskefløde

100 ml skyr

 

Fremgangsmåde

Hvis du ønsker at have en top af mælkechokolademousse kan  du begynde med at lave denne, men den kan også springes over så kan du pynte med f eks spiselige blomster.

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, når næsten al chokoladen er smeltet tages den væk fra vandbadet.

Bring nu fløden tæt ved kogepunktet. Hæld det over den smeltede chokolde, husk at røre i midten af skålen. Rør til den er blank og ensartet. Træk et stykke film over en flad tallerken eller anden form, hæld moussen i, så du ca. har en tykkelse 3-4 millimeter og sæt den på frost. Når moussen er frosset, kan man udstikke den størrelse top, som du finder egnet til dit glas.

Knus makronerne og tryk dem let ned i bunden af glasset.

Bland karamellen med salt. For at kunne styre karamellen når den skal placeres i dessertskålene, vil jeg anbefale at du putter det i en sprøjtepose. Sprøjt nu karamellen over makronerne. Sæt glassene på køl.

Lav solbær ganache

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, når næsten al chokoladen er smeltet, tages den væk fra vandbadet.

Kog nu solbær, glukose og citron i et par minutter så solbærene brister. Hæld det gennem en sigte. Hæld det over den smeltede hvide chokolade husk at røre i midten af skålen. Når massen har samlet sig, hældes den i en sprøjtepose og fordeles oven på saltkaramellen. Sæt igen glassene på køl, gerne i 3 timer eller længere.

Til solbærmoussen begynder du med at lægge husblas i blød i koldt vand

Kog nu solbær, citron, vanilje og sukker i ca. 5 min. Hæld det gennem en sigte; du må gerne trykke det med en ske, så du får mest muligt med, dog uden at få hele stykker bær. Vrid husblasen fri fra vand og smelt den i den lune solbærsaft. Lad det nu køle af til ca 20-25 grader.

Pisk fløden til en let skum , tilsæt skyr og pisk lidt videre. Vend lidt af denne masse i solbærsaften og vend derefter forsigtigt det hele sammen i skålen med fløde/skyr.  Hæld det i en sprøjtepose og fordel det smukt i glassene. Sæt dem på køl.

Pyntningen består i, at du placerer dine runde mælkechokolademousser i midten af glasset, derudover har jeg valgt at pynte med små chokoladekugler fra Chokolademageriet.

 

Andre ideer

Du kan erstatte makronerne med en bagt bund med mange nødder og bygge kagen op som en stor tærte/ kage.

 

 

Se meget mere

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *